Gamle og nye «mysterier»

av Lars Borgersrud

Publisert i Klassekampen 28. oktober 2004


Den britiske journalisten Antony Beevor blir i disse dager lansert i avisene med brask og bram med sin nye bok om Mysteriet Olga Tsjekhova, som Damm forlag har utgitt. Han skal ha gjennomført den nesten utrolige forskingsmessige bragden å grave fram sannheten fra KGBs «hemmelige» arkiver om denne mystiske russiske skuespillerinnen og verdensstjernen, som endatil var niese av den store Anton Tsjekhov! Beevor kan avsløre at hun egentlig var hemmelig sovjetisk agent som hadde til oppdrag å drepe Hitler med mer. Hvilken sensasjon!, roper anmelderne. Det er ikke måte på hvordan denne «historikeren» kan avsløre sannheter om de forferdelige bolsjevikene, som han tidligere har gjort i sine bøker Stalingrad og Berlin. Vi må selvfølgelig bøye oss i støvet og løpe av sted til nærmeste bokhandel, sånn passelig i forkant av julesalget.

Nå er det bare det at det tidligere KGB selv forlengst har latt historien om Olga Tsjekhova fortelle. Det skjedde for ti år siden, gjennom selvbiografien til Pavel Sudoplatov, «Special Tasks». Boka ble også utgitt på norsk i 1994 (Den røde terror, Aventura).
Sudoplatov presterer til og med å forsøke å forklare de politiske og historiske omstendighetene rundt hennes virksomhet. Dumt, selvfølgelig, selv om han var NKVD-generalen som ledet henne.

Noe å tenke på for anmelderne neste gang Beevor kommer med sensasjoner, skal vi gjette om ca. et år?