Infamt

av Lars Borgersrud

Publisert i Klassekampen 29. september 2005


Forsker Jon Rognlien skriver i Klassekampen 27. september om hvordan han traff på ekteparet Pål Steigan og Kari Austbø «her om dagen» på Italias kulturinstitutt.

Anledningen var at ekteparet presenterte en bok om et sted i Italia, der de tilbringer mye tid. Rognlien harselerer blant annet over hva Steigan ved den anledningen sa, med «gutteaktig sjarm» for et «overveiende» italiensk publikum, mens han på norsk avslørte hvem han egentlig er, «knallhard, skråsikker og kjølig», slik han «alltid har trodd han var».

Rognlien har lagt inn mange halvskjulte assosiasjoner. Hvis han er politisk opptatt av Steigan før og nå, kan det selvfølgelig være av interesse. Men det er noe annet. Han insinuerer at noe ved Steigans personlighet i dag, kan forklare noe fordekt, noe egentlig, ved hans politiske fortid. Og ikke minst med hans kone. Jeg leste det som ganske infamt. Skal malen følges, kan vi vel tenke oss mange slags spennende oppslag om andre i Steigans familie i framtida? Kan Rognlien tenke seg at han selv og hans nærmeste blir psykologisert i avisene på samme måte, en gang i framtida?