Leif Kjemperud (1921–2011) døde 19. september, nesten 90 år gammel. Leif vokste opp på Nymoen ved Hen på Hønefoss. Under krigen kom han inn i miljø med radikale ungdommer på nordre Ringerike. Leif organiserte illegale skirenn og spredde illegale aviser.
Etter hvert fikk han opplæring i sabotasje gjennom Osvald-organisasjonen i Buskerud. Ungdommene organiserte seg i sabotasjegrupper på Vågård, Viul og i Haugsbygda. Våren og sommeren 1944 saboterte de tre gruppene jernbanebruer og fabrikker på Ringerike. Gestapo arresterte over 70 på Hønefoss i dagene etterpå. 6 ble skutt, blant dem leder av Hønefoss faglige Samorganisasjon og tre fra sabotasjegruppene. Høsten 1944 gikk Leif Kjemperud over i Pelle-gruppa med base på Krokskogen. Gruppens største bragd var sprengningen av seks skip på Aker og Nylands mekaniske verksteder i november 1944. Kjemperud ledet gruppen som skaffet 800 kilo dynamitt fra et lager utenfor Hønefoss. Arbeiderne på Nyland og Aker smuglet inn dynamitten. Pelle-gruppa ble avslørt og revet opp av tyskerne. Igjen kom Leif seg unna. Den siste krigsvinteren kom han tilbake til Vågård-gruppa.
Leif Kjemperud ble rikskjent i fjor da han uttalte at han ikke ønsket å motta Krigskorset for sin krigsinnsats så lenge Norge deltar i okkupasjon av Afghanistan. I vinter tok han til orde mot plassering av Max Manus-monumentet på Aker Brygge. Leif Kjemperuds navn er uløselig knyttet til Skrubbheim, den gjenoppbygde sabotasjeforlegningen nord for Hønefoss hvor Vågård-gruppa og tre russiske krigsfanger lå den siste krigsvinteren. Hvert år arrangeres seminar og besøk av skoleklasser på Skrubbheim. At Skrubbheim i dag har nasjonal betydning som krigsminne, er ikke minst takket være innsatsen til Kjemperud. Vi er mange som i takknemlighet vil huske og savne Leif Kjemperud.