Skjulte rasister?

av Lars Borgersrud

Publisert i Klassekampen 7. oktober 2006


Bjarte Møller Bjørge skriver over to helsider i Klassekampen 5. oktober at «venstresiden og antisemittisme er og skal være som ild og vann». Det er jeg enig i.

Videre slår han fast at RV-medlemmene Hans Olav Brendberg og Trond Andresen er antisemitter og rasister på grunn av deres opptatthet av jødisk kultur og religion som forklaring på staten Israels politikk. At de er rasister av verste sort avslører de dessuten gjennom nettforbindelse med nazister og for Brendbergs del gjennom oversettelse av en nazibok. Det er mulig at Bjørge også har rett i alt dette.

Er det likevel noe som skurrer? Er vi andre komfortable? Det kan se ut som Bjørge vil ha oss til å tro at Andresen og Brendberg egentlig må være skjulte nazister, de rir i «skumringen», som han skriver. I alle fall må de være det, objektivt. Men kan vi tro på det?

Er det bare jeg som mener at rasisme er noe som har med «rase» å gjøre? I så fall: Kan de to virkelig mene at det finnes en jødisk «rase»? At «det jødiske» er noe som har med biologi og genetisk arv å gjøre? At de er anti-semitter fordi jødene er «semitter» (og hvis man nå bruker dette uvitenskapelige begrepet; ikke araberne)?

Det er mulig at Bjørge mener at dette er spissfindigheter. Jeg synes ikke det. Det blir litt for enkelt. At begrepene rasisme og anti-semittisme brukes i Klassekampen (og ellers) om alt som er reaksjonært og som man ikke liker som har med dette temaet å gjøre, synes jeg er en dårlig grunn.

Bjørge vil ha Andresen ut av RV. Da med den begrunnelsen at han «egentlig» er rasist/skjult nazist? Hva med de (vi?) som blir beskyldt for å være skjulte eller åpne «stalinister»? Og hva med de som forsvarer sovjet-tradisjonen med dens overgrep? Og hva med de i RV som med bitende ironi angriper Hamas og Hizbollahs retteferdige kamp mot imperialismen ut fra synet på Islam?